Vind de beste traprenovatie specialist

Gratis en vrijblijvend

De voor- en nadelen van trapbekleding materialen

Wil jij jouw trap afwerken naar jouw persoonlijke smaak? Kies dan voor trapbekleding dat bij jou past. Er zijn verschillende materialen waarmee jij jouw trap kunt bekleden. Omdat trapbekleding niet alleen mooi, maar ook praktisch moet zijn, nemen wij in dit artikel de verschillende voor- en nadelen van diverse soorten trapbekleding met je door.  

Spring snel naar:

Tapijt: heerlijk zacht aan de voeten

 Een materiaalsoort dat veel mensen als trapbekleding gebruiken is tapijt. Dit komt omdat het heerlijk zacht aanvoelt. Bovendien dempt tapijt het geluid van voetstappen. Er is voor ieder type interieur een geschikt tapijt beschikbaar. Tapijt is namelijk in iedere gewenste kleur verkrijgbaar. En wist jij dat tapijt ook heel eenvoudig zelf te leggen is? Dit is ook het geval wanneer je met gebogen structuren moet werken.  

 

Het is wel goed om er rekening mee te houden dat niet iedere tapijtsoort geschikt is als trapbekleding. De dichtheid van de polen moet namelijk wel hoog genoeg zijn. Daarnaast moet de structuur van het tapijt stevig genoeg zijn. Het nadeel van tapijt is dat het lastiger schoon te maken is dan bijvoorbeeld hout, steen of marmoleum.  

 

Tapijt is overigens wel een van de goedkopere soorten trapbekleding. Uiteraard is de uiteindelijke prijs afhankelijk van het soort tapijt en de soort trap die je wil gaan bekleden. Laten we je hier een voorbeeld van geven. Wil jij een bestaande gesloten trap bekleden met tapijt? Dan betaal je gemiddeld 18 euro per treden voor de lijm. De kosten voor het tapijt zelf komen hier nog bovenop. Voor een open trap met tapijt rondom kun je rekening houden met 25 euro per trede, exclusief het tapijt zelf. 

Hout: een gezellige en warme uitstraling

Gebruik jij hout als trapbekleding? Dan neemt dit een warme uitstraling met zich mee. Een absolute klassieker waar veel mensen fan van zijn! Bovendien kun je kiezen tussen ontzettend veel houtsoorten. Denk aan beuk, eik, esdoorn etc. Ook de afwerkingsmogelijkheden zijn eindeloos. Ga jij voor mat, hoogglans, satijnglans of heb je een ander idee? 

 

Iedere houtsoort heeft natuurlijk weer andere eigenschappen. Zo heeft beuk bijvoorbeeld als nadeel dat er snel vlekken kunnen worden gevormd aan de kleurlaag. Over het algemeen is een houten trap wel zeer makkelijk te reinigen. Daarnaast werkt hout geluiddempend.  

 

Houten trapbekleding is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Wij adviseren je om altijd voor een kwalitatieve houtsoort te kiezen. Goedkopere houtsoorten zijn vaak minder duurzaam. Hierdoor kunnen er sneller loopsporen ontstaan. Welke houtsoort het beste is als trapbekleding, is afhankelijk van jouw wensen. Wil jij hier graag een professioneel advies over ontvangen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en kom in contact met de vakspecialist die het beste bij jou past. 

Laminaat: eenvoudig te reinigen

Laminaat wordt veel gebruikt bij traprenovaties. Het voordeel van laminaat als trapbekleding is dat dit jouw trap een prachtige uitstraling geeft. Zeker wanneer het materiaal van jouw vloer ook laminaat is. Op die manier trek je het laminaat van je vloer op een mooie manier door naar boven. Laminaat is overigens ook zeer eenvoudig te reinigen.  

trapbekleding

PVC: slijtvast en veilige trapbekleding

PVC werd voorheen nog niet erg veel gebruikt als trapbekleding. Toch zien we het tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Dat is niet voor niets het geval. Het materiaal is slijtvast, veilig en zeer eenvoudig schoon te maken. Bovendien is PVC in verschillende kleuren verkrijgbaar, ook met natuurlijke structuren. De structuur van PVC zorgt in de meeste gevallen voor een anti-slip laag. Bovendien is het materiaal recyclebaar waardoor het ook nog eens milieuvriendelijk is.  

Metaal of inox: voor kantoren of fabrieksgebouwen

Metaal als trapbekleding wordt voornamelijk gebruikt in kantoren of fabrieksgebouwen. In woningen wordt van dit materiaal zelden gebruik gemaakt. Dat komt omdat metaal in een hogere prijsklassen valt en bovendien vrij lawaaierig is. Een metalen trap biedt overigens wel sierlijke rondingen en het is eenvoudig te monteren. Vrijdragende trappen, met treden die uit de muur komen en dus lijken te zweven, zijn enkel mogelijk met een metalen of inox constructie. 

Staal: trapbekleding voor moderne woningen

In zeer moderne woningen kom je steeds vaker een trap van staal tegen. Stalen trapbekleding vraagt om minder onderhoud dan bijvoorbeeld metalen of inox trapbekleding. Bovendien is staal minder vatbaar voor krassen en andere beschadigingen. En wist je dat je staal ook kunt combineren met glas, natuursteen of hout? Dit resulteert in prachtige trappen. 

 

Staal is goedkoper dan inox. Echter moet je wel voorzichtiger zijn bij de installatie. Komt er een diepe kras in het materiaal? Dan kan dit niet meer hersteld worden zonder zichtbare schade achteraf. Ben jij van plan om staal als trapbekleding te gebruiken? Dan is het dus noodzakelijk om hiervoor een vakspecialist in te schakelen. 

Linoleum: keuze uit veel motieven en kleuren

Wil jij linoleum als trapbekleding gebruiken? Dan is het onderhoud hiervan enorm eenvoudig. Het materiaal is namelijk zeer makkelijk schoon te maken. Daarnaast is linoleum geluiddempend en zijn er veel motieven en kleuren waar je uit kunt kiezen. Het materiaal is geschikt voor zowel open als gesloten trappen.  

 

Twijfel jij tussen de materialen linoleum en vinyl om je trap mee te bekleden? Houd er dan bij het maken van jouw keuze rekening mee dat vinyl minder slijtvast is.  

Marmoleum of vinyl: populaire trapbekleding door de slijtvastheid

Marmoleum en vinyl zijn zeer populaire materialen om een trap mee te bekleden. Waarom? Door verschillende innovaties van de materialen zijn er steeds meer kleuren en afwerkingen beschikbaar. Dit wil zeggen dat een marmoleum trap zeker niet ‘saai’ hoeft te zijn. Het grote voordeel van marmoleum is de slijtvastheid van het materiaal. Bovendien is het zeer eenvoudig schoon te maken. Een trap met marmoleum trapbekleding wordt altijd netjes afgewerkt met antislip strips op de neus van de treden.  

Natuursteen of glas: voor trappen met klasse

Voornamelijk in moderne interieurs wordt het gebruik van natuursteen of glas als trapbekleding steeds populairder. Het gaat hierbij écht om de uitstraling van de trap en niet zo zeer om het comfort. Er wordt veel gebruik gemaakt van dit materiaal bij open design trappen en zwevende trappen die geheel in stijl met het interieur worden ontworpen.  

 

Gebruik jij natuursteen als trapbekleding? Dan staat dit voor klasse. Het materiaal is ontzettend duurzaam en zeer stevig. Bij natuursteen is er wel een mogelijkheid om uit te glijden van de trap. Kies daarom altijd voor een type natuursteen dat niet té glad is. Een trap van natuursteen is overigens wel erg prijzig. Echter kun je wel op kosten besparen door zelf voor een betonnen onderconstructie te zorgen.  

 

Ga jij voor een trap met glazen trapbekleding? Dan oogt dit zeer modern en het zorgt voor veel lichtinval in je woning. Bovendien is het mogelijk om voor diverse speciale effecten te kiezen. Denk aan gehard, gezuurd, gebogen of gekleurd glas. En wist je dat er zelfs glas bestaat met geïntegreerde verlichting? Glas is krasvast, maar het vraagt wel om veel onderhoud. Iedere vervuiling op het glas is namelijk direct zichtbaar. Het vuil is er vervolgens wel weer makkelijk af te halen. Dit doe je met een vochtige, zachte doek.  

Beton: duurzaam en gemakkelijk te onderhouden

Beton wordt een steeds populairdere materiaalsoort om een trap mee te bekleden. Dit komt omdat er veel verschillende afwerkingsmogelijkheden zijn: ruw, gewassen, glad, gezandstraald, gepolijst etc. Beton is een duurzaam materiaal dat makkelijk te onderhouden is. Het product is stabiel en scoort hoog op het gebied van akoestiek. Onverwoestbaar, goedkoop en gemakkelijk te plaatsen. Dat zijn de kenmerken van beton.  

 

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan een betonnen trap. Het risico op constructiefouten is natuurlijk altijd aanwezig. Echter wordt het bij beton erg lastig om deze fouten te corrigeren. Daarnaast kan beton zeer koud ogen. Dit staat natuurlijk niet mooi in ieder interieur. Overigens is het wel mogelijk om je betonnen trap te bekleden met hout. De combinatie van beton met hout kan voor zeer mooie resultaten zorgen. 

Kurk: milieuvriendelijk en betaalbaar materiaal

De laatste materiaalsoort die we in dit artikel met je doornemen is kurk. Kurk is opnieuw helemaal trendy aan het worden als trapbekleding. Het materiaal is duurzaam, betaalbaar, milieuvriendelijk en geluiddempend. Je kunt kurk op je trap lijmen of vastklikken middels een kliksysteem. Het grote nadeel van kurk is dat de kleur na verloop van tijd kan veranderen. Daarnaast kunnen er inloopplekken zichtbaar worden op delen van de trap waar vaak gelopen wordt. Hierdoor heeft het materiaal een kortere levensduur dan de andere materiaalsoorten om je trap mee te bekleden.  

Vergelijk verschillende traprenovatie specialisten

Op basis van dit artikel kun jij bepalen welke trapbekleding het beste bij jou past. Wil jij er zeker van zijn dat de trapbekleding op de juiste manier geplaatst wordt? Of ben je benieuwd met welke kosten je exact rekening moet houden? Vraag dan een offertes aan van verschillende vakspecialisten. Op die manier kom je erachter welke vakspecialist het beste bij jou past! Vraag direct gratis een offerte aan. 

 

Wil je meer weten over de kosten van een traprenovatie? Lees dan onze blog: ‘wat kost een traprenovatie‘.

DeVries_Franske_Circkel

Ben je een vakspecialist?

Wij brengen je eenvoudig in contact met klanten die actief op zoek zijn naar jouw diensten. Meld je aan via het formulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *